5 slimme weetjes over zonnepanelen

1. Uw zonnepanelen renderen

Wist u dat de zon niet hoeft te schijnen om te kunnen profiteren van zonne-energie? Het is vooral de lichtintensiteit die bepaalt of uw zonnepanelen elektriciteit kunnen opwekken of niet. Om rendabel te zijn moeten er een minimum aantal zonne-uren zijn en dat ligt in België meer dan hoog genoeg. We genieten hier van 1600 à 1700 zonne-uren per jaar. Meer dan genoeg om van zonnepanelen een slimme investering te maken!

2. Het hoeft zelfs niet warm te zijn: ook in de winter renderen uw zonnepanelen

Inderdaad, u hoeft niet bang te zijn dat zonnepanelen enkel renderen in de zomer. Al hebben we de laatste jaren natuurlijk wel prachtige zomers gehad. Ook in de winter zullen uw zonnepanelen elektriciteit opwekken omdat ze werken op lichtintensiteit en niet zozeer op warmte. Op een koude, maar stralende winterdag renderen uw zonnepanelen dus evenzeer als op een hete zomerdag.

3. Zonnepanelen zijn een slimme investering, ook als uw dak niet zuidgericht is

Oost-west opstelling zonnepanelen kan ook gunstig zijn

Het is een misvatting dat uw dak zuidgericht moet zijn om er zonnepanelen op te installeren. Zo kan een oost-west opstelling in veel gevallen ook heel gunstig zijn. Uw zonnepaneleninstallateur moet dan wel een specifieke omvormer installeren.

Slimme omvormer met power optimizers ideaal voor oost-west opstelling zonnepanelen

De omvormer is een heel belangrijke keuze. Het rendement bij een oost-west opstelling zal lager liggen op het moment dat de zon op haar hoogst staat. Een slimme omvormer met power optimizers lost dat probleem op en zorgt ervoor dat uw zonnepanelen toch een slimme investering zijn met hoog rendement.

4. U hoeft de lotto niet te winnen om zonnepanelen aan te kopen

Rendement van zonnepanelen blijft stijgen

Het goede nieuws is dat zonnepanelen nog altijd goedkoper worden. De productiekost is de laatste jaren flink gedaald. Tegelijk blijft het rendement van zonnepanelen stijgen. Bovendien is het vooral zaak om goed te rekenen op voorhand. Zo weet u precies op welk moment u uw zonnepanelen zal terugverdiend hebben. Daarna geniet u van gratis energie.

Zonnepanelen met een goede prijs-rendement verhouding

Die zogenaamde terugverdientijd geeft u tegelijk ook een goed beeld van de rendabiliteit van uw zonnepanelen. Als uw zonnepanelen heel laag zijn in aankoopprijs, maar ze renderen weinig of niks, dan zijn ze uiteindelijk weinig waard en een geldverspilling. Ook heel dure zonnepanelen met dan wel een hoog rendement zijn vaak niet de goeie keuze. U kan het best voor een zonnepaneleninstallatie kiezen met een goede prijs-rendement verhouding. Wij helpen u graag bij die berekening.

En zo zal u zien dat u echt geen miljonair hoeft te zijn, om zonnepanelen aan te schaffen. Wel integendeel: zonnepanelen zijn een slimme investering die u op termijn veel geld doen besparen.

5. De digitale meter betekent niet het einde van de terugdraaiende teller

Digitale meter in plaats van terugtellende meter?

Er is nogal wat commotie geweest rond de invoering van de nieuwe digitale meter. Het is namelijk zo dat eigenaars van zonnepanelen het teveel aan elektriciteit dat ze produceren aan het elektriciteitsnet geven en hun meter dan terugdraait. Er was sprake van dat die terugtellende meter zou afgeschaft worden met de komst van de digitale meter.

Nog 15 jaar genieten van de terugdraaiende meter

De Vlaamse regering heeft echter beslist dat de terugdraaiende teller kan behouden worden tot 15 jaar na de installatie van uw zonnepanelen. Ook wie nu zonnepanelen overweegt kan nog tot eind 2020 zonnepanelen installeren om vervolgens nog tot 15 jaar erna te blijven genieten van de terugdraaiende teller. Dus als u nog twijfelt over zonnepanelen, dan zijn die twijfels nu gesmolten als sneeuw voor de zon!

Zelfconsumptie nog belangrijker met de digitale meter

Met de digitale meter is het nog belangrijker om uw eigen consumptie van elektriciteit goed in het oog te houden. Hoe meer elektriciteit u zelf verbruikt op het moment dat uw zonnepanelen de energie opwekken, hoe minder stroom u van het net afneemt en hoe minder distributiekosten u betaalt. We maken voor u een berekening van uw zelfconsumptie en de impact op uw elektriciteitsfactuur. En dat doen we als u al zonnepanelen heeft of overweegt om zonnepanelen te plaatsen. We schatten uw zelfconsumptie in en geven u tips om die eventueel te verhogen.

Graag een gratis offerte voor de installatie van uw zonnepanelen?

Bel 0496 254 254 voor een afspraak!
Een afspraak is – net zoals onze offertes – altijd vrijblijvend!

Menu