Soorten zonnepanelen: welk zonnepaneel kiest u het best?

Soorten zonnepanelen

Je kan zonnepanelen op verschillende manieren onderscheiden. Naar gebruik, naar opbouw, naar kleur,… We zetten de verschillende soorten zonnepanelen voor jou op een rijtje.

Thermische zonnepanelen

  • Thermische zonnepanelen gebruiken het zonlicht om uw water op te warmen voor huishoudelijk gebruik. Thermische zonnepanelen worden heel vaak gebruikt in combinatie met een zonneboiler.

Fotovoltaïsche zonnepanelen

  • Fotovoltaïsche zonnepanelen daarentegen zetten de energie van het zonlicht om naar elektriciteit.

Blauwe zonnepanelen

Ook esthetisch kan je een onderscheid maken tussen verschillende soorten fotovoltaïsche zonnepanelen. De blauwe zonnepanelen hebben een nogal opvallend blauw uitzicht. Deze blauwe eyecatchers zijn de zogenaamde polykristalijne zonnepanelen (zie hieronder).

zwarte zonnepanelen

Zwarte zonnepanelen

Zwarte zonnepanelen zijn discreter. Ze vallen een pak minder op dan blauwe zonnepanelen. Zwarte zonnepanelen zijn monokristalijne zonnepanelen (zie uitleg hieronder).

Polykristalijne zonnepanelen

  • De polykristalijne (of blauwe) zonnepanelen doen het beter en leveren meer rendement bij niet direct zonnelicht. Polykristalijne zonnepanelen zijn dus zeker geschikt voor onze regio met zijn vele grijze dagen en bewolkt weer. Polykristalijne zonnepanelen zijn meestal iets goedkoper in aankoop. Daarentegen ligt het rendement dikwijls iets lager dan bij monokristalijne zonnepanelen. En ze hebben een blauwe opvallende kleur.

Monokristalijne zonnepanelen

  • De monokristalijne zonnepanelen werken het best en renderen het meest bij direct zonnelicht. Direct zonnelicht komt in onze kontrijen minder voor, maar toch kunnen deze zonnepanelen heel wat rendement opleveren. Het rendement van monokristalijne zonnepanelen ligt vaak hoger dan dat van polykristalijne zonnepanelen. Ze zijn ook discreter en esthetischer met hun zwarte kleur.

Verschillen in rendement van zonnepanelen

Heel belangrijk is dat u – voor u beslist wel soort zonnepanelen u op uw dak wilt leggen – het rendement per zonnepaneel kent. Maar welke zonnepanelen kiest u en hoeveel panelen heeft u nodig om een ideaal rendement te halen?

Soorten zonnepanelen: verschillende merken

Verschillende merken produceren natuurlijk ook verschillende soorten zonnepanelen. Wij werken zelf enkel met gecertificeerde zonnepanelen die wereldwijd verkocht worden zoals AEG, Talesun en DMEGC. Zo zijn we altijd zeker van de kwaliteit van de zonnepanelen die wij op uw dak leggen.

Verschillende soorten omvormers

Ook wat omvormers betreft, zijn er heel wat verschillen. Wij werken zelf met twee verschillende soorten omvormers. Zo monitort de Solar Edge omvormer een individuele opbrengst per paneel van uw installatie. De omvormer van SAJ monitort de hele zonnepaneleninstallatie als geheel. Wat voor uw situatie en dak het interessants is, berekenen wij ook aan de hand van de rendabiliteit.

Bereken het rendement van de verschillende soorten zonnepanelen

Om te weten hoeveel uw zonnepanelen zullen opleveren moet er een correcte berekening gemaakt worden. En moet u weten hoeveel rendement de verschillende soorten zonnepanelen zullen opleveren. Wij berekenen – correct en volledig vrijblijvend – graag voor u uit welk rendement u nodig heeft en met welke soorten zonnepanelen u dat rendement kan behalen.

Voorbeeld berekening rendement zonnepaneel

Stel dat u met uw gezin een jaarlijks elektriciteitsverbruik heeft van 3600 tot 3800 kWh. We bekijken uw dak en u heeft geluk want uw dak is groot genoeg en ook ideaal georiënteerd (zuidgericht). We stellen u dan voor om 16 panelen van 285 Wp voor. Dat zal u jaarlijks – als de zonnepanelen goed geplaatst zijn – 4650 Wp op of een rendement van 3800 tot 4100kWh. Ideaal voor uw dak en uw verbruik.

Degelijk advies bij uw keuze soort zonnepanelen

Laat u vooral adviseren door een betrouwbare zonnepaneleninstallateur met veel ervaring en knowhow… een ervaren installateur zoals Energie+. Dan bent u uiteindelijk zeker dat u een degelijke zonnepaneleninstallatie op uw dak krijgt die voldoende rendeert zonder aan ‘overkill’ te doen. Uiteindelijk is dat voor uw portemonnee het interessantst!

Graag een gratis offerte voor uw zonnepanelen?

Bel 0496 254 254 voor een afspraak!
Een afspraak is – net zoals onze offertes – altijd vrijblijvend!

Menu