Kan je berekenen hoeveel je met je zonnepanelen zal besparen en wat de terugverdientijd is?

De terugverdientijd van je zonnepanelen kunt u uiteraard (laten) berekenen. Want u stelt zich ongetwijfeld de vraag of het interessant is om vandaag de dag nog te investeren in zonnepanelen. Er zijn heel wat redenen om dat te doen. En een van de belangrijkste is ook de terugverdientijd. Als u kiest voor een degelijke zonnepaneleninstallatie bij een erkende en performante installateur – zoals Energie+ – dan mag u rekenen op een terugverdientijd van 6 à 10 jaar.

Wat is terugverdientijd?

Er wordt zoveel over geschreven en ‘gepalaverd’ maar wat is nu eigenlijk die terugverdientijd van zonnepanelen? De terugverdientijd van uw zonnepanelen is de tijd die u nodig heeft om de kost van uw zonnepanelen terug te verdienen. Met degelijke en renderende zonnepanelen op uw dak hoeft u minder elektriciteit van het net te halen omdat u zelf elektriciteit produceert. U bespaart dus flink op uw energiefactuur. Of u hoeft zelf niks meer te betalen. De tijd die u nodig heeft om de kost van uw zonnepanelen terug te verdienen door de besparing op uw energiefactuur, dat is de terugverdientijd. Nadat u uw zonnepanelen hebt terugverdiend, geniet u van gratis energie.

De terugverdientijd geeft ook een goed beeld van de rendabiliteit van uw zonnepaneleninstallatie. Zo ziet u bij de berekening dat een lage aankoopprijs niks oplevert als het rendement van uw installatie heel laag ligt. U krijgt dan toch een hoge terugverdientijd. Omgekeerd is ook een installatie met een hoog rendement maar die heel duur is toch vaak ook niet de goeie keuze. Het is de kunst om voor een installatie te kiezen met een goede verhouding prijs-rendement. Hoe hoger het rendement ten opzichte van de kostprijs van de zonnepanelen, hoe sneller uw zonnepanelen terugverdiend zijn.

Niet alleen de kost van uw zonnepanelen neemt u mee in de berekening. Ook de installatiekost berekent u best op voorhand. En ook de kost van de omvormer (het deel van de installatie dat het zonlicht omzet in elektriciteit) speelt een rol. Die omvormer moet trouwens na 10 à 15 jaar vervangen worden. Hij gaat niet even lang mee als uw zonnepanelen. Hoogwaardige kwalitatieve zonnepanelen, zoals wij die installeren, hebben tegenwoordig een levensduur van +- 35 jaar.

terugverdientijd zonnepanelen berekenen - Energieplus
terugverdientijd zonnepanelen berekenen - Energieplus

Elektriciteitsverbruik en elektriciteitstarief

Er zijn een aantal factoren die een rol spelen in de berekening van de terugverdientijd. Kostprijs en rendement van de zonnepanelen zijn er twee van. Er zijn nog factoren belangrijk. Denk maar aan uw gemiddeld elektriciteitsverbruik: hoeveel elektriciteit gebruikt u gemiddeld jaarlijks? En ook met het elektriciteitstarief moet u rekening houden.

Premies en bijkomende kosten

Subsidies en premies zijn de laatste jaren sterk verminderd. Dat komt omdat de prijs van zonnepanelen toch flink gedaald is in vergelijking met vroeger en zonnepanelen een interessante investering zijn.

Als bijkomende kost moet u rekening houden met het prosumententarief of de netvergoeding. Afhankelijk van uw regio en uw netbeheerder, moet u jaarlijks een kost betalen om gebruik te maken van het distributienet. Ook deze kost moet u meenemen in de berekening van uw terugverdientijd.

Zelf uw terugverdientijd berekenen?

Op het internet vindt u heel wat tools op uw terugverdientijd te berekenen. De ene tool is al handiger dan de andere en de ene is ook accurater dan de andere. Toch willen we u waarschuwen om deze tools met enig scepticisme te gebruiken. De tools laten u vaak de meest optimale situatie zien, terwijl die in de realiteit vaak niet haalbaar is. U krijgt een veel te optimistische berekening en u laat zonnepanelen installeren met een verkeerde terugverdientijd of een onhaalbaar rendement in uw achterhoofd.

De beste manier om je terugverdientijd te berekenen: doe een beroep op een expert zoals Energie+

Wij komen altijd ter plaatse bij het opmaken van een offerte. Zo kunnen wij exact berekenen hoe lang uw terugverdientijd bedraagt. Wij houden – anders dan die online tools – met alle omgevingsfactoren rekening. Met onze jarenlange ervaring en up-to-date kennis van de nieuwe zonnepanelensystemen, kunnen wij u wel een accurate berekening geven. Zo weet u op voorhand waar u aan toe bent. En krijgt u een realistisch idee van uw terugverdientijd.

zelf terugverdientijd zonnepanelen berekenen - Energieplus

Graag een gratis offerte voor de installatie van uw zonnepanelen?

Bel 0496 254 254 voor een afspraak!
Een afspraak is – net zoals onze offertes – altijd vrijblijvend!

Menu