Wanneer uw verwarmingsketel vervangen?

Is uw verwarmingsketel toe aan vervanging?

Ooit is je verwarmingsketel wel eens toe aan vervanging. Als hij te oud is, als hij kapot is, … Zijn er nog bijkomende redenen om uw verwarmingsketel te vernieuwen? We overlopen even met u wat u best doet als uw verwarmingsketel al enige leeftijd heeft bereikt. Het is trouwens niet zo’n goed idee om te wachten tot uw verwarmingsketel het begeeft om hem te vervangen. U kunt beter uw tijd nemen en uitzoeken welke verwarmingsketel het best is voor uw situatie.

Cv-ketel vervangen na 15 à 20 jaar dienst

Vaak lees je dat je na 15 jaar best je ketel kan vervangen. Daar zit zeker waarheid in. Cv-ketels van meer dan 15 jaar oud zijn bijna nooit hoogrendementsketels en verbruiken in regel gemiddeld tot 30% meer.

Wanneer oude verwarmingsketel vervangen - Energie+
Wanneer oude verwarmingsketel vervangen - Energie+

Geen vervangstukken meer voor uw oude verwarmingsketel

Het kan ook zijn dat je ketel al zo oud is dat er gewoon geen vervangstukken meer gemaakt worden. Als er dan toch iets mankeert aan je verwarmingsketel, dan is hij niet meer te repareren en moet je snel op zoek naar vervanging voor uw cv-ketel. Het is wijzer om uit te zoeken welke verwarmingsketel het best bij uw situatie, woning en budget past. Zo kan u een goede beslissing nemen. Reden te meer om uw oude ketel aan de deur te zetten.

Oude ketels voldoen niet aan huidige milieu- en verluchtingsnormen

Bovendien voldoen oudere cv-ketels – of het nu om mazoutketels of gasketels gaat, maakt niet echt uit – ook niet aan de huidige milieuvereisten en verluchtingsnormen. Het is belangrijk dat de plaats waar de ketel staat voldoende verlucht wordt. Is dat niet het geval, dan kan een oude ketel die niet aan de huidige verluchtingsnormen voldoet een risico inhouden. Ook dan is het natuurlijk heel sterk aanbevolen om een nieuwe ketel aan te schaffen.

Vervangen bij renovatie

Vaak zijn oudere ketels ook te krachtig en hebben ze een te groot vermogen voor de ruimte die ze moeten verwarmen eenmaal je gerenoveerd hebt. Als je je woning renoveert, ga je meestal ook beter isoleren. Dat maak dat je een minder krachtige of kleinere ketel nodig hebt. Een te grote ketel gaat dan veel te vaak aan- en uitgaan om de juiste temperatuur te bereiken. Zo verbruikt u onnodig veel en gaat uw energiefactuur de hoogte in. Plannen om te renoveren en te isoleren? Tijd om uw verwarmingsketel te vervangen!

Premies bij vervangen van uw verwarmingsketel

Verder kunt u ook voor heel wat renovatiewerken premies van de overheid krijgen. Het vervangen van uw verwarmingsketel is er daar een van. Je krijgt een premie van 20% of 30% (afhankelijk van je inkomen) voor het installeren van een verwarmingsketel met hoog rendement, en ook voor bijvoorbeeld het verwijderen van een mazouttank. Vereiste is wel dat je minstens 2500 euro geïnvesteerd hebt in een milieuvriendelijkere en hoogrenderende verwarmingingsinstallatie. Ook voor warmtepompen en zonneboilers kan je premies ontvangen. We informeren je graag over de mogelijkheden.

verwarmingsketel vervangen bij renovatie -Energieplus
kost verwarmingsketel vervangen - Energieplus

Wat kost het om een cv-ketel te vervangen?

Natuurlijk kost het best wel wat om een verwarmingsketel te vervangen. Feit is wel dat u een pak zal besparen op uw energiefactuur omdat uw nieuwe cv-ketel – zeker als u kiest voor een goed renderende ketel van topkwaliteit – veel spaarzamer omgaat met energie. U zal uw ketel dus na verloop van tijd terugverdiend hebben. Condensatieketels vindt u vanaf 2000 euro, voor een hoogrendementsketels betaalt u 3000 tot 5000 euro of zelfs nog meer. Warmtepompen variëren sterk in prijs naargelang het type en de grootte van het project.

Laat een expert de prijs van uw verwarmingsketel uitzoeken

Het is vooral heel belangrijk om een nieuwe verwarmingsketel te kiezen die past in uw woning of project. Daarom maakt u best een weloverwogen keuze met een expert zoals Energie+. Wij houden rekening met alle omgevingsfactoren, uw wensen en uiteraard ook uw budget. U kunt ons altijd contacteren voor vrijblijvend advies en een gratis offerte.

Graag een gratis offerte voor uw nieuwe verwarmingsketel?

Bel 0496 254 254 voor een afspraak!
Een afspraak is – net zoals onze offertes – altijd vrijblijvend!

Menu